|
|
Lån  


 
Annonce:


Danmarks er efterhånden bliver et videnssamfund. Dvs. at vi lever af vores viden, og ikke så meget af hvad vi producere. Det er nemlig meget billigere at producere vare i andre lande som f.eks. Kina, hvor lønningerne er meget lavere. I et videnssamfund er innovation meget vigtigt.

Innovation er for videnssamfundet, hvad produktion er for industrisamfundet. Vores evne til at skabe vækst og velstand i fremtiden beror på, om vi formår at mestre innovation lige så godt, som vi lærte at mestre produktion.

Verden er blevet global, og stadig flere konkurrerer om at fremstille varer og ydelser bedre og billigere.

Samtidig bliver der stadig flere til at udklække nye ideer til produkter og processer, der er bedre end de eksisterende. Det gør det sværere at konkurrere på dygtigt udført produktion alene. Vi skal også kunne nyudvikle bedre og hurtigere end andre. Ellers kan vores produkter ikke konkurrere med udlandet.

Men hvordan er det på din virksomhed?. De fleste er nok enig om at innovation er vigtig for en virksomhed, men hvor mange medarbejde i en virksomhed får faktisk gjort noget virkeligt innovativt?. Det er nok ikke mange. Selv dem det får en innovativ ide får sjældent ført det ud i livet.

Problemet er i høj grad forankret hos lederne på arbejdspladserne. En nylig undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at 60 pct. af virksomhederne i dag ikke er innovative. Kun tre ud af ti virksomheder bruger overhovedet ressourcer på innovation.

Når ledelsen ikke prioriterer innovation, er der reelt kun prisen tilbage at konkurrere på, og her har vi det i Danmark i nemt. Dels er vores lønninger meget høje i forhold til andre lande, dels er vores produktivitet i forhold til de lande vi normalt sammenligner os med, faldet meget de senere år. Der er derfor et klart behov for at styrke innovationskompetencerne på alle niveauer i samfundet. Alle kan bidrage med innovation.

Hvis alle bliver mobiliseret og lærer at arbejde med ideer, så har Danmark en chance i konkurrence med andre lande, og så kan Danmark stadig være et af de rigeste lande i verden.

Problemet er at systemet sjældent belønning er innovative. I stedet ser man på hvor meget tid en person bruger på at lave i stykke arbejde. Innovativt arbejde er svært at sætte tid på. Hvor lang tid tager der at få i god ide?. Hvor lang tid tager det at få den ført ud i livet?. Belønningen for en god ide kommer først lang tid efter at nogen har fået den, og mange opgiver derfor at føre den i mål. Den er nemmere at gå efter det sikre. Hvem har ikke hørt sætningen "sådan plejer vi altid at gøre" og "sådan har vi altid gjort, så det bliver vi ved med". Hvis alle i en virksomhed siger det, så overlever de ikke.

Microsoft er både et godt og et dårlig eksempel på manglende innovation. Det er et dårligt fordi det faktisk er en virksomhed som laver meget innovation. Men de er et godt eksempel fordi de langt fra har været nok innovative på vigtige tidspunkter. På et tidspunkt sad de utroligt godt på tronen for internet og software. Lidt for godt. De tjente utrolig mange penge på deres office pakker og styresystem. De var meget længe om at se internettet, hvilket fik den betydning at Netscape faktisk tog hele browser markedet. Men via deres styresystem fik de alligevel rettet jeres fejl, og indført explorer på alle verdens computere. Ikke fordi de var innovative, men de havde styrken. Igen sad de på verden trone, og tjente masser af penge. Der var ikke nødvendigt med den store innovation, mente man hos Microsoft. Men ude i internet sad masser at innovative folk. Specielt i et lille firma der hed Google. Her var en helt anden ånd. Her var det innovative hele tiden de vigtige. De ansatte blev belønnet for være innovative, og blev opfordret til det. Og der blev lyttet til dem. Over årene voksede Google til at blive en de største firmaer i verden, mens Microsoft stod stille. Netop computer og internet branchen er et godt eksempel på, at hvis man ikke har været innovativ, så har man ikke overlevet. I dag bruge alle Google medarbejde minimum 20% af deres tid på innovative opgaver, og er nok den største trussel mod den sovende kæmpe Microsoft. Der kommer hele tiden nye innovative produkter fra Google, som konkurrere med Microsoft.

Pointen er at innovation er vigtig for alle, store og små virksomheder. Den er vigtig for Danmark som samfund, hvis vi fortsat vil have et velfærdsamfund. Alle burde gøre innovation til deres vigtigste mål. Også fagforeninger. I stedet for altid at snakke mere løn og ligestilling, så snak innovation. Innovation gør alle rigere.Information på sider:

Immaterialret - Innovation diverse - Hvorfor er innovation vigtigt? - Bøger - Gode råd til iv&lig;rks&lig;ttere - Start af virksomhed - Hvordan bliver vi innovative? - Ophavsret - Produkt - Ide - Patent - Iv&lig;rks&lig;tter - Opfinder - Innovation er vejen til rigdom - Opfindelse - Du er her: Innovation - Innovation -